News

Background_transp.png

25.02.2019
Waarom Vanavond Live

VL-news.jpeg
Background_transp.png

In de aanloop naar #VanavondLive krijg ik steeds terugkerende vragen. Die wil ik hier graag even beantwoorden.

De vraag die het meeste gesteld wordt is: Waarom? Wat is het doel van #VanavondLive? Wat verwacht je dat ervan komt? Wat wil je ervoor terugkrijgen?

Om daar deftig op te kunnen antwoorden, vraag ik iedereen even terug te blikken op mijn laatste twee extracurriculaire activiteiten: Mosselen om Half Twee en Houdt Het Voor Bekeken.

Jaren geleden ben ik gestart met een podcast om diverse redenen. Mijn liefde voor het format, een wekelijkse afspraak met vrienden en collega's, de mogelijkheid om gesprekken te voeren met helden en legendes. Jaren aan een stuk heb ik diezelfde vragen mogen horen van iedereen (zelfs van vrienden en toenmalig management). Waarom doe je dat? En verdien je daar geld mee? Is dat niet heel veel werk voor weinig return? Nu bijna acht jaar later zijn we overgebleven met een geweldige fanbase. Als er een ticket te kopen viel, stonden ze er. Als er moest gestemd worden, hadden we hun steun. En als het internet moest gebroken worden, dan zaten ze klaar achter hun computer en smartphone. In ruil voor zulk vertrouwen werk ik héél graag en hard voor de mensen. Intussen, terwijl wij de stekker eruit getrokken hebben, is iedere comedian zijn eigen podcast gestart en heeft het medium zijn plek al gevonden in Vlaanderen. Want dat "zitten prutsen in uw living" voor een duizendtal mensen brengt precies toch wel wat teweeg?

In 2016 was ik tien jaar bezig met comedy. We hebben dat drie dagen gevierd in Gent met enkele spectaculaire shows. De pers was niet geïnteresseerd, de nieuwe show verkocht niet zo goed en ik stond bij gebrek aan hulp mijn eigen catering te regelen die avond. Geloof mij, ik was er klaar mee. Uit een deel van die frustratie is #HHVB geboren. Moe van televisie en van me te laten dicteren door de pers of ik een carrière verdien. Moe van vriendelijk te blijven tegen die mensen in de hoop toch nog mijn kans te krijgen. Moe van destijds professioneel omringd te zijn door mensen die zeiden “dat niemand een kaart koopt voor twee voorstellingen van Xander” en “dat je een show niet zomaar gratis online kan zetten”. We hebben het toch gedaan. We weten intussen ook hoe dat verhaal is afgelopen.

Dus we zijn nu op de vooravond van weer een nieuw projectje en waarom doen we het? Omdat ik graag nieuwe dingen blijf proberen. Omdat ik niet meer wacht tot iemand mij een kans geeft. Omdat we niet meer buigen voor televisie. Omdat ik een redactielid met een grote mond op Twitter ongelijk ga geven. Omdat ik een rancuneuze lul kan zijn. Omdat ik mijn grote woorden wil ondersteunen met grote daden. Omdat we leven in een wereld waar mensen met een chique bak rijden omdat ze een goed YouTube-kanaal hebben. Omdat jij veel foto's van uw decolleté deelt en nu belangrijk genoeg bent om naar de première van een film te gaan. Omdat, als zulke mensen het kunnen, de mogelijkheden voor mensen die effectief hun best doen dan oneindig zijn. Omdat het allemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Omdat hard werk beloond wordt door het publiek.

Vorig jaar trok ik de stekker uit Mosselen om Half Twee omdat ik een heleboel andere dingen wou proberen. Dit jaar gooien we het eerste project op uw bord. We zijn sinds het einde van de vorige #HHVB achter de schermen hard aan het werk om u over enkele weken een heleboel nieuwe dingen voor te schotelen. (Geloof mij, tegen mei ben je mij beu.) Sommige zullen betalend zijn, héél veel ervan zal gratis zijn voor iedereen. Maar allemaal zijn ze bedoeld om u eindeloos te entertainen, mij te doen groeien in mijn carrière en uiteindelijk een betere en veelzijdigere artiest te worden. Helemaal op het einde van die rit hoop ik dat je uw vraag zelf beantwoord zal hebben.

Ahn. Daarom.