News

Background_transp.png

18.05.2018
Vanavond Live

Xander_VanavondLive.png
Background_transp.png

Wie mij al een tijdje volgt online of in de podcast, of wie tussen de regels van #HHVB leest, is niet verbaasd over mijn grote liefde voor talkshows. Het begon al tijdens mijn jonge jaren in Zelzate, wanneer National Geographic rond middernacht overschakelde naar NBC. Sindsdien zijn mijn ogen vastgekluisterd aan shows zoals Late Night with Conan O’Brien. Hij leerde me een goed gesprek te appreciëren, eender wie te gast was, en dat het niet erg is om als enige heel hard te moeten lachen om een sketch. Om nog maar te zwijgen van het kleine leger aan comedians dat ik bij hem zag passeren.

Nu, x aantal jaren later, valt het doek over Mosselen om Half Twee, gaan we naar een derde editie van #HHVB en kijk ik aan tegen wat open ruimte in het voorjaar van 2019.

Het was ergens begin januari, rond middernacht, en ik net een zware week van me druk te maken in Vlaanderens meest bekeken talkshows achter de rug had, toen David Letterman zijn nieuwe show op Netflix dropte. Het concept: een gesprek. De setting: een auditorium gestript tot de essentie. Koud, wit licht, twee zetels. Het gesprek zelf: warm, funny, entertainend en interessant. Akkoord. De gast is Barack Obama en de host is David Letterman. Twee titanen van de vlotte babbel. Ik deed mijn best om dit niet te vergelijken met België, maar toch kroop er een ‘godverdomme hé’ in mijn achterhoofd. Mijn management en ik sms’ten elkaar gelijktijdig. ‘Ben je dit aan het zien? Wanneer gaan we dat ook eens doen?’.

Dat is wat vakmensen bezig zien met je doet. Het inspireert en duwt. En daar komt ‘Vanavond Live met Xander De Rycke’ uit voort. Niet omdat ik beter wil zijn of statements wil maken. Ik wil al lang dat er zoiets komt en ik heb lang genoeg gewacht. Nu gaan we het gewoon doen. De beste dingen die me de afgelopen jaren overkomen zijn, zijn de keuzes die ik zelf gemaakt heb. Niet degene die in mijn schoot geworpen zijn. Ik heb een zeer fijn publiek, veel werklust en bewijsdrang. We vinden elkaar in het midden.

Doen we een exacte copy past van Dave? Nee, we gaan terug naar de essentie: een monoloog, een desk, een man met een das, niet meer dan twee gasten en muziek/stand-up om af te sluiten.

Gaan we verder dan enkel Gent? Als het werkt, en mensen willen meer, graag.

Gaan we er een podcast van maken? God, nee.

Gaan we het op YouTube zetten? Alle vormen van filmen kosten geld. Eerst zien we of de show werkt. De mensen die effectief een kaart kopen zijn koning. Zij krijgen voorrang op kwaliteit.

Verwacht ik veel kritiek dankzij mijn grote muil over Van Gils en GLN? Natuurlijk. Maar eerlijk gezegd maakt het me niet uit als we tot vijf keer toe sterven in de Minard. Ik ben al vaak gestuiterd door mijn grote mond en iedere keer lik ik mijn wonden en leer ik uit mijn fouten. Als ik erin slaag om een anderhalf uur durend talkshowformat entertainend te houden, zonder het budget of de redactie die daarvoor nodig is, heb ik al véél gedaan.

Maar goed. Ik heb nog een jaar. Ik ga veel nadenken, lezen, kijken en babbelen.
En dan ga ik vijf avonden lang alles geven en mij hopelijk heel hard amuseren.

Dames & heren, welkom bij Vanavond Live.

www.vanavondlive.be